Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

DumOrisku.cz
Třebotovice 2441
370 06 České Budějovice
tel: +420 731 350 351
info@dumorisku.cz

NOVINKY

arr3Ovoce sušené mrazemNově jsme do naší nabídky zařadili ovoce sušené mrazem známé také jako lyofilizované ovoce, které se...

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 361 Kč
skladem

02. 03. 2018 | Různé

Lyofilizované ovoce

Lyofilizace jako taková je známá již po staletí, tento cizí výraz však můžete znát spíše jako sušení mrazem. Uchování pomocí lyofilizace lze využívat v potravinářství, medicíně, průmyslu či biotechnologickém výzkumu. Samotný princip lyofilizace je založen na odpaření zmrzlé vody při nízkém tlaku a teplotě. Již od nepaměti je tato metoda využívána k šetrnému uchování potravin, důkazem mohou být například Inkové žijící ve vysokých horách, kde takto uchovávali potraviny díky nízkým teplotám a nízkému tlaku.

Lyofilizované ovoceLyofilizované ovoce vzniká tak, že zdravé nepoškozené plody ovoce se nejdříve prudce zmrazí a poté se suší za nízkého tlaku, kdy se voda z ovoce mění v páru. Ovoce si díky tomuto šetrnému postupu zachovává přirozenou strukturu, vůni, barvu a chuť. Tyto senzorické vlastnosti jistě u lákavě vypadajícího a vonícího ovoce oceníme, ale největší výhodou je zachování nutriční hodnoty, všech vitaminů a minerálů, které jsou obsaženy v čerstvém ovoci. Ovoce sušené mrazem téměř nic neváží, ztrácí cca 95% vody, je chráněno před mikroorganismy a při správném skladování má dlouhou trvanlivost. Takto zpracované ovoce má ještě další výhody oproti klasicky sušeným či jinak konzervovaným potravinám. K ovoci není přidáván žádný cukr ani další konzervační látky!

 

Ovoce sušené mrazem je ideální volbou v době, kdy nemáme možnost konzumovat čerstvé ovoce. Přeci jen je lepší dát si v zimě k svačině například mrazem sušené jahody než ty nedozrálé ze supermarketu. Určitě oceníte jak její chuť, tak i barvu. Zajímavé je i široké využití takto sušeného ovoce, snídaně, svačiny, míchání do jogurtu, kaše nebo mléka je základem. Dalším využitím může být využití při pečení jako náhrada za čerstvé ovoce například v raw zákuscích, domácích müsli směsích nebo jako příjemné osvěžení nápojů.

Ovoce sušené mrazemNáš e-shop nabízí různé druhy ovoce například lyofilizované maliny, broskve, banány nebo jahody. Vybere si určitě každý, a pokud jste dosud ovoce sušené mrazem neochutnali, budete jistě velice mile překvapeni jak skvěle chutná. Toto křehké ovoce, které téměř nic neváží, si můžete vzít kamkoli jako zdravou svačinu.

Sušené ovoce mrazem